Hoe maak je een houten tafel (beginner stap 1)

Het maken van een tafel is een geweldig instapmodel voor beginnende houtbewerkers, maar het kan ook een complex project zijn voor meer ervaren timmerlieden. Een basistafel bestaat uit een tafelblad, poten en schorten. Met een paar stukjes hout voor deze componenten, kunt u een eenvoudige tafel maken die aan uw behoeften voldoet.

Ontwerp de tafel

Er zijn veel verschillende soorten tafels in de wereld, dus neem even de tijd om te overwegen wat je wilt. Ga online en zoek afbeeldingen op van tabellen, waarbij u de stijl van elk ervan opmerkt. Haal ook ideeën op uit meubelcatalogi en tijdschriften over houtbewerking.
Baseer uw keuze op uw behoeften, zoals waarvoor u de tabel wilt gebruiken en hoeveel ruimte u ervoor beschikbaar heeft.
U wilt bijvoorbeeld een grote, rustieke keukentafel.

ontwerp de tafel

Schets het design

Gebruik een potlood en een liniaal om uw ideale tafel te maken. Maak je in eerste instantie geen zorgen over de dimensies. Denk in plaats daarvan na over hoe u wilt dat de afgewerkte tafel eruitziet. Selecteer welke functies u wilt, en vestig dan op een formaat.
Als je eenmaal een ruw ontwerp hebt, potlood in de afmetingen. Houd er rekening mee dat de houtgroottes vermeld in de winkels 1,3 cm kleiner zijn dan het werkelijke hout, dus voeg een extra 1/2 inch (1,3 cm) toe aan al uw schattingen.
Uw dimensies kunnen variëren, afhankelijk van het soort tafel dat u bouwt. Een eettafel heeft andere afmetingen dan een nachtkastje.

Zoek uit welk soort hout u wilt gaan gebruiken

Dennenhout is maakkelijk bewerkbaar hout, daarom is het een beginnersvriendelijke keuze. U kunt het gebruiken om tafels van te maken die decennia mee gaan. Sommige veel voorkomende hardhoutsoorten, waaronder esdoorn en kersen, zijn ook geschikte keuzes voor stevige tafels.
Zoekt u naar andere goedkope houtsoorten. Bouwglas douglas spar kan worden gebruikt om tafels te maken, maar daar krijgt de tafel een goedkopere look van en gaat minder lang mee. Hout zoals populieren zijn goed om in combinatie met beits te gebruiken.
Kies bij buitenprojecten voor redwood, cipres of een behandeld hout zoals drukbehandelde den. Verder kan je bij bouwonline terecht voor al uw vragen en een goede prijs voor het hout. Daarnaast wordt het ook nog op maat gezaagd mocht dat nodig zijn!

bouwonline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *