Zaagtafel & tafelzaag

Een tafelzaag is een houtbewerkingsgereedschap, bestaande uit een cirkelzaagblad, gemonteerd op een as, dat wordt aangedreven door een elektromotor (direct, door riem of door tandwielen) . Het blad steekt uit de bovenkant van een tafel, die ondersteuning biedt voor het materiaal, meestal hout, dat wordt gezaagd.

In de meeste moderne tafelzagen wordt de snijdiepte gevarieerd door het mes op en neer te bewegen: hoe hoger het mes boven de tafel uitsteekt, hoe dieper de snede in het materiaal wordt gemaakt. In sommige vroege tafelzagen werden het blad en de spil vastgezet en werd de tafel op en neer bewogen om meer of minder van het blad bloot te leggen. De snijhoek wordt geregeld door de hoek van het mes aan te passen. Sommige eerdere zagen stonden onder een hoek om de snijhoek te regelen.

Ben jij op zoek naar een zaagtafel? Kijk dan op deze pagina: zaagtafels.

Types

De algemene soorten tafelzagen zijn compact, tafelbladen, werklocaties, aannemers, hybride, kast- en schuiftafels.

-Benchtop
-Werkplaats
-Compact
-annemer
-Kabinet

Veiligheid

Tafelzagen zijn vooral gevaarlijk, omdat de operator het te snijden materiaal vasthoudt in plaats van de zaag, waardoor het gemakkelijk is om per ongeluk handen in het draaiende mes te steken. Bij gebruik van andere soorten cirkelzagen blijft het materiaal stilstaan, omdat de operator geleidt de zaag in het materiaal.

Terugslag

Terugslag is de term voor wanneer een stuk hout wordt gescheurd en het zaagblad bekneld raakt of naar buiten draait tegen het zaagblad van het draaiende zaagblad en met een hoge snelheid naar de gebruiker wordt teruggeduwd. De twee belangrijkste oorzaken van letsel als gevolg van terugslag zijn: letsel veroorzaakt door hout dat de kop, borst of romp van de gebruiker raakt, of het hout dat zo snel beweegt dat de handen van de gebruiker op het hout blijven en over het zaagblad worden getrokken.

Stofafzuiger

Er moet een stofafzuiging worden aangebracht als zich zaagsel ophoopt onder het zaagblad. Door wrijving ontsteekt het draaiende mes snel het opgehoopte stof en kan de rook worden aangezien voor een oververhit mes. De afzuiger vermindert ook het risico van een stofexplosie en vergemakkelijkt een gezondere werkomgeving.

Magnetisch featherboard

Het magnetische verenbord werd ontwikkeld in 1990. De gepatenteerde Grip-Tite wordt door permanente magneten op een gietijzeren tafelblad of stalen onderhek vastgehouden. Het voordeel van een magnetisch verenbord is de snelle installatietijd op elk gietijzeren gereedschapsdek of stalen omheining. In combinatie met een stalen schutting worden ze gebruikt om gescheurd hout op een zaagdek te houden en terugslag te voorkomen. Aanvoerwielen toegevoegd aan de Grip-Tite basis trekken gescheurd hout naar het hek, waardoor de operator hout op elke tafelzaag zonder handen bij het zaagblad kan scheuren.

Verstek slot veerplank

Wanneer een tafelzaag een tafelblad heeft dat is gemaakt van een ander materiaal dan gietijzer, zoals aluminium, moet een verstekgleuf worden gebruikt om druk op de stam tegen het hek te houden, anders zou uw hand zich in de buurt van het zaagblad bevinden . Houd er rekening mee dat dit stijlverenbord meer tijd nodig heeft om op te zetten dan de magnetische stijl bij het beslissen over een gereedschapsaankoop. Als een veiligheidsapparaat handiger is, kan het vaker worden gebruikt. Plaats nooit een verenplank voorbij de voorrand van het mes, anders bestaat er een terugslag.

Meer informatie nodig kijk dan op Wikipedia.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *